En duft af gran

– Skov og hegn på Give-egnen

særudstilling 2. juni – 22. oktober 2017

I tekst, billeder og genstande vises, hvordan granplantagerne har sat sit præg på de tidligere hedearealer i Jylland.  Oplev, hvad der er sket i skovene fra håndplantningens tid til de store entreprenørmaskiners indtog, hvor øksehug og lyden af save er erstattet af store maskiners brummen

     

Således i Give Plantage, der blev tilplantet i årene efter 1867. Som en af de ældste private hedeplantager er Give Plantage med sine 150 år på bagen en selvfølge i hverdagen, men også en del af en spændende historie, som kan aflæses i skoven selv.

Et kæmpe slid lå bag både læhegnsplantning og skovrejsning. Man blev hjulpet og inspireret af Hedeselskabet og landboforeningerne, men gravearbejdet og plantningen skete med håndkraft af de lokale husmænd og bønder.

Skoven og læhegnene ændrede området og hele det opdyrkede Vestjylland. Som udtrykt af lærer Chr. Balling, Lindeballe, i 1899: ”Vestjylland vil med læhegnene og plantagerne have tabt deres barskhed, sin vide, øde horisonter, sit brune lyngtæppe og i adskilligt være kommet til at ligne de østlige landsdele. Men det vil også da have sin ejendommelige karakter. Det vil være et stykke Danmark med granduft”.

”EN DUFT AF GRAN” henvender sig bredt. Skoven har noget til os alle uanset alder og samfundslag.