5. april – til 19. oktober 2014.

I 1864NU kommer man tæt på den danske soldat i fortid og nutid på en helt ny måde. Som noget nyt er udstillingen fuld at stemmer og lyde, der spiller sammen med genstande og scenografi. Mens øjnene hviler på dragon Niels Kjeldsens sabel, bliver ørerne bragt ind i en dramatisk fægtning, der får drabelig udgang og sætter spor i historien. På udstillingens første sal inviterer et loungeområde med fyldte sandsække til lytteophold, mens gæsten i stueetagen kan tage kamphjelmen på og høre soldaten fortælle om Afghanistan.

Slå ørerne ud! Ta’ hjelmen på og kom med på patrulje i Afghanistan.

For det er både de danske soldat, der kæmpede i 1864 og de soldater der har deltaget i krigen i Afghanistan, som udstillingen stiller skarpt på. På trods af de åbenlyse forskelle mellem de to tiders krige, så kan sammenstillingen alligevel bidrage til nye erkendelser omkring soldaten i krig. De nye erkendelser hjælpes på vej af lyde fra rigtige kampscener, men også af åbenhjertige og til tider provokerende udsagn om det, der gør ondt og godt ved krig.

I 2014 er det 150-året for krigen i 1864, der betød tab af 1/3 af kongeriget med en million indbyggere for ikke at tale om de mange, der blev dræbt på slagmarkerne og lazaretterne. Nyere tids dansk krigsdeltagelse har igen gjort soldater og krig til et emne i samfundsdebatten. Derfor er fokus for sommerens særudstilling “den danske soldat i krig” i 1864 og NU.

Den lokale helt Niels Kjeldsen døde i kamp i 1864. Hør hans drabelige historie og den mere sandfærdige version, mens du ser på den sabel han angiveligt kæmpede med mod de preussiske husarer.

“Den danske soldat i krig” Hvad skal man mene om ham. Her er nogle bud fra gæster, der har været gennem udstillingen.

Udstillingen har fået støtte fra Kulturstyrelsen, Vejle Kommune samt private firmaer.Lyden i udstillingen og på 1864NU.dk er produceret af Tim Hinman. Tim Hinman er lydproducer og ejer af det digitale lydmagasin Third Ear. Third Ear er kendt for sin uortodokse fortællestil og for at skabe lyduniverser, der bringer lytteren til grænselandet mellem fiktion og fakta og som vækker følelser og lader lytteren eftertænksom tilbage.